Odpowiedzialna konsumpcja


Niezgodne z naturą,niezdrowe i okrutne metody
wytwarzania żywności.

Krystyna Kozikowska-Koppel

„Istnieje tylko jedna ucieczka przed niewygodą prawdy – jest nią ignorancja.”
R. Morgen

Kiedy kupujemy codziennie najprostsze produkty w przydomowym sklepie lub hipermarkecie, często w biegu, zmęczeni po całym dniu pracy, nie czujemy się gotowi do pilnego studiowania etykietek na produktach i stawiania pytań.
Nie zdajemy sobie sprawy, że nasze podejmowane w pośpiechu i bezrefleksyjne decyzje mogą wspomagać nieodpowiedzialne firmy, które nie troszczą się o społeczne i środowiskowe konsekwencje swojej działalności, produkują żywność w niezgodny z naturą, niezdrowy, często zaprawiony okrucieństwem sposób. Liczymy na to, że przecież ktoś o to dba, ktoś te produkty dopuścił do obrotu, że nasz jeden zakup tak niewiele znaczy. Bywamy też zbyt zmęczeni, aby w ogóle się nad tym zastanawiać.
** ** ** ** **
Chemiczne środki „naturalnych” kosmetyków.
poszukiwania dociekliwego laika

Krystyna Kozikowska-Koppel

„Naturalne” zrobiło się modne. Wielu producentów wykorzystuje popularność słów „naturalny” czy „ekologiczny” nazywając tak swoje produkty.  Rok 2010 został ponoć ogłoszony przez dziennikarzy rokiem kosmetyków naturalnych.

Jednak, zanim weźmiemy do ręki kolejny produkt z półki z napisem „naturalny”, czy kupimy kosmetyk zachęceni zapewnieniami konsultanta kosmetycznego o jego naturalności, warto zastanowić się, co oznacza owo „naturalny” w odniesieniu do kosmetyków.
** ** ** ** **
Żeby święta były w grudniu.
Aleksandra Józewicz
   
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Z roku na rok coraz bardziej zaskakują swoim nastaniem, zwłaszcza, że kalendarzowo wypadają zawsze 25 i 26 grudnia. Z tego, co wiem nic się nie zmieniło w tej kwestii, a jednak... 
   
Wystawy sklepowe, reklamy w radiu i telewizji, wygląd witryn internetowych i treść nadchodzących do skrzynki e-maili reklamowych wywołują we mnie niepokój. Nie jest to bynajmniej obawa, że może w tym roku obchodzimy święta wcześniej, lecz frustracja spowodowana pytaniem – dlaczego pod koniec października widzę w  sklepie z  zabawkami kogoś  w czerwonym  płaszczu i czapce,  z białą brodą i dzwonkiem?
** ** ** ** **
DYLEMATY WSPÓŁCZESNEGO KONSUMENTA
VADEMECUM NIE TYLKO DLA RODZICÓW
Janina Sokołowska

1. MASZ WYBÓR
Patrząc na bardzo szeroką ofertę produktów żywnościowych – czy
zastanawialiście się Państwo w trakcie robienia zakupów:

– co i dlaczego warto wybierać?
– na co zwracać uwagę?
– jaki zastosować klucz przewodni?

MAMY PRAWO WYBORU – TRZEBA Z NIEGO KORZYSTAC!

Spróbujmy prześledzić podstawowe cechy żywnosci wytwarzanej według różnych zasad i mającej różne nazewnictwo, tj.:
 żywność pochodząca z wielkoprzemysłowej produkcji
 żywność ekologiczna
 żywność tradycyjna i lokalna
 żywność z importu wg zasad "Sprawiedliwego Handlu"
 garmażerka typu "Fast Food" lub "Slow Food"

Takie pogrupowanie może ułatwić nam rozeznanie wśród pełnych półek,pełnych stoisk w marketach, sklepach i sklepikach, i wsród nieustannego zgiełku reklamowego.
<<<powrót

O nas

Zarząd

Kontakt

Aktualności

Projekty

Publikacje

Wspierają nas

Współpraca

Raporty z działalności

Raporty finansowe

ul.Ziemowita 1 IIIp.

skr.poczt.489
44 - 100 Gliwice
tel/fax (...) 32 231 85 91
 
e-mail:
biuro@pkegliwice.pl
strona:
www.pkegliwice.pl
 
 
polecamy:
spis treści
broszura w pdf